piątek, 3 lipca 2015

Szarlotka


  • 3 szkl. maki
  • 1 szkl. cukru ( niepełna)
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                  I
  • 2 jaja                                                             II
  • 2 łyżki śmietany                                           III
  • Cynamon 
Wszystko tj. I, II, III kolejność wyrobić.
Podzielić na 2 części, większa na spod, na to jabłka pokrojone, posypane cukrem i cynamonem. Na wierzch mniejsza cześć ciasta, piec ~30 min.

Sernik z jablkami

Ciasto:

  • 2 szkl. maki
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

  • 1\2 kg sera
  • 1/2 kostki margaryny
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1/2 zł. śmietany
  • 1 budyń śmietankowy ( proszek)
  • 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem i z jajami, dodać mąkę wymieszana z proszkiem i wyłożyć na formę. Na to poukładać jabłka pokrojone w plastry, lekko polukrować. Na jabłka kłaść masę serowa.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać 2 całe jaja, ser, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, budyń.
Jednym żółtkiem posmarować wierzch placek roztrzepanego z woda.

Orzeszki


  • 1/2 kg maki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 lyzeczki octu
Z tych składników zrobić ciasto i upiec.

Masa

  • 1 szkl. Cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń - ugotować w 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 10 dkg orzechów - zmielonych
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Zaparzyć orzechy z 1/2 szkl. mleka, ostudzić, dodawać orzechy do masy z margaryny i cukru.

Ciasto mleczne


  • 1 kostka margaryny
  • 1 1/2 szkl. Cukru
  • 1 1/2 szkl.mleka
  • 4 szkl. maki
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki powideł
  • 2-3 jaja
  • 1 łyżka cynamonu
Margarynę, cukier zagotować z mlekiem i ostudzić. Wsypać mąkę z soda i proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, dodać powidła i dobrze wymieszać. Wbić jaja i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Wylać ciasto na formę i upiec. Po ostudzeniu można przełożyć dżemem bądź polukrować.

Faworki


  • 1 kg maki
  • 1/2 L mleka
  • 10 dkg drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki octu
1/2 szkl. mleka odlać, dodać świeże drożdże, cukier i rozpuścić. Rozpuszczone drożdże dodać do reszty składników. Zrobić ciasto tak jak na pierogi. Wałkować ciasto partiami na grubość około 0,5 i kroić jak na faworki. Smażyć na oleju.

czwartek, 2 lipca 2015

Babka cytrynowa


  • 2 szkl. maki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Starta skorka z cytryny
  • Aromat cytrynowy
  • Polewa cytrynowa.
Utrzeć margarynę oraz żółtka z 3/4 szkl. cukru. Białka ubić, pod koniec dodać pozostały cukier, pianę, wymieszać z masa jajeczna, dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynowa i aromat.
Ciasto piec w 180*C przez ~ 1 godz.
Polać polewa.

Sernik z brzoskwiniami

Ciasto

  • 30 dkg maki
  • 20 dkg margaryny
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
Masa serowa

  • 40 dkg zmielonego sera
  • 5 jajek
  • 15 dkg cukru
  • 1 szkl. śmietany
  • Budyń waniliowy
  • Otarta skorka z cytryny
  • Puszka brzoskwiń
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 1 godz. Po wyciągnięciu 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować, włożyć do formy. Piec 10 min. w 200*C.
Do twarogu dodać cukier, budyń, jajka, skórkę z cytryny, utrzeć.
Ubita śmietanę wymieszać z masa twarogowa i brzoskwiniami.
Wyłożyć na kruchy spod, posypać odłożonym, startym ciastem.
Piec 1 godz.
Można przybrać brzoskwiniami.