wtorek, 30 czerwca 2015

Zebra


  • 5 jaj
  • 2 1/2 szkl. maki
  • 1 1/2 szkl. Cukru
  • 1 szkl. Oranżady ( moim zdaniem Hellena najlepsza)
  • 1/2 szkl. Oleju
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Olejek zapachowy ( można ale nie trzeba gdyż oranżada Helleny ma intersywny zapach)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie sztywna dodać cukier i żółtka, dodać mąkę wymieszane z proszkiem, wlać olej i oranżadę, wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej 2 łyżki maki.
Do wysmarowanej i wysypanej bułka blachy włamać łyżkami na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Sernik

Ciasto do sernika
Ciasto kruche- zrobić, dodać 2 łyżki kakao, podzielić na 2 części i zamrozić.

Ser:

  • 1 kg sera
  • 8 jajek
  • 2 szkl. cukru pudru
  • Budyń śmietankowy
  • Olejek pomarańczowy
  • Rodzynki sparzone
Cukier + żółtka utrzeć, dodać ser, ucierać. Dodać budyń, rodzynki, olejek i ubite białka.

Pierwsza cześć ciasta na blache, na to ser, druga cześć ciasta ( może być ztarta na grubych oczkach) upiec.

Placek kokosowy


Upiec biszkopt z 5 jaj.

Ciasto kokosowe: 
  • 1szkl. białek ( ok.7 szt.)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 paczki wiórek
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Białka ubić dodać cukier, resztę składników. Upiec. 
Biszkopt przekroić na pół, posmarować dowolnym dżemem, połowa masy budynkowej, potem placek kokosowy, dżem, masa i biszkopt. Posypać cukrem lub polewa.

Placek czekoladowy

Placek I

  • 7 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 5 czubatych łyżek maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać i upiec, przekroić na dwie części.

Placek II

  • 25 dkg orzechów pokrojonych
  • 1 łyżka miodu
  • 5 białek
  • 25 dkg cukru 
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, dodać resztę skladńikow. Upiec.

Krem:
Ugotować budyń śmietankowy na 1 szkl. mleka.

Przekrojony placek nasączyć kawa, posmarować połowa kremu, położyć placek orzechowy, krem i położyć druga cześć placka. Na wierzch polać polewa.

Placek serowo-makowy

Masa makowa:

  • 6 jajek
  • 10 dkg masła
  • 30 dkg maku
  • 30 dkg cukru
  • 4 łyżki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak sparzyć- zmielić, z białek ubić pianę, masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku oraz resztę składników. Na koniec dodać ubita pianę i wszystko razem wymieszać.

Masa serowa:

  • 60 dkg sera
  • 15 dkg masła
  • 30 dkg cukru pudru
  • 5 jajek
  • Rodzynki
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, zmielony ser i pozostałe składniki. Na koniec dodać ubita pianę. Masę makowa podzielić na 2 części. Pierwsza cześć wyłożyć na spod blachy, następnie masę serowa i na wierzch druga cześć masy makowej. Piec ~ 1godz. Po upieczeniu polać polewa czekoladowa.

Bananowiec

Upiec biszkopt z 6 jaj.

Masa:
Utrzeć masło z 1/2 szkl. cukru pudru. Do tego zetrzeć na tarce o grubych oczkach 1 kg bananów. Wymieszać. Przełożyć masa biszkopt. Na wierzch pokroić banany zalać tężejącą galaretka.

Koperty z jablkiem


  • 1 kostka margaryny
  • 3 szkl. maki
  • 1 szkl. śmietany
  • Aromat waniliowy
  • Jabłka
  • Cukier puder
Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć ćwiartkę obranego jabłka, zagiąć do góry rogi tak aby powstała koperta. Upiec ciastka na złoto, posypać cukrem pudrem albo polukrować.