wtorek, 30 czerwca 2015

Zebra


  • 5 jaj
  • 2 1/2 szkl. maki
  • 1 1/2 szkl. Cukru
  • 1 szkl. Oranżady ( moim zdaniem Hellena najlepsza)
  • 1/2 szkl. Oleju
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Olejek zapachowy ( można ale nie trzeba gdyż oranżada Helleny ma intersywny zapach)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie sztywna dodać cukier i żółtka, dodać mąkę wymieszane z proszkiem, wlać olej i oranżadę, wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej 2 łyżki maki.
Do wysmarowanej i wysypanej bułka blachy włamać łyżkami na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz