środa, 8 lipca 2015

Biedronka

Ciasto białe:

  • 3 szkl. maki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny
Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto, schłodzić w lodowce.

Ciasto ciemne:

  • 3 jaja
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona  w 1 łyżce cieplej wody
Jajka ubić z cukrem i cały czas ucierając dodawać śmietanę, kakao oraz sodę.
Schłodzone ciasto białe zetrzeć na tarce i delikatnie połączyć z ciemnym ciastem. Tak przygotowane przełożyć do formy i upiec.
Wystudzony przekroić na dwa płaty.
Przygotować krem budyniowy.
Galaretka wisniowa - rozpuscic i maczać biszkopty.
Na pierwszy blat ciasta dać polowe masy na to biszkopty maczane w galaretce, następnie masa, krem i drugi płat ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz