wtorek, 30 czerwca 2015

Przysmak hiszpanski


  • 5 jajek ( oddzielić żółtka) 
  • 1/2 kg maki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Kakao
  • Powidło
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dkg smalcu
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki śmietany
Mąkę mieszamy z proszkiem, margaryna, cukrem waniliowym, smalcem, octem i żółtkami. Ugniatamy ciasto. Podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać kakao. Dwie pozostałe zamrozić. Ubić pianę z białek, dodać cukier, ( można dodać trochę kislu np. czerwonego) . Układać na formie kolejno :  I cześć ciasta
                Powidło
                II cześć ciasta
                Białka
                III cześć - zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz