wtorek, 30 czerwca 2015

Babeczki śmietankowe


  • 1 1/5 szkl. maki
  • 125 dkg margaryny
  • 6 dkg cukru
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szkl. śmietany
W przesianej mące zmieszanej z proszkiem zrobić wgłębienie do którego wbić jajo, dodać masło i cukier. Ciasto posiekać nożem i wyrobić możliwie szybko ręka. Wyrobione ciasto włożyć na 30 min. do lodówki. Rozwałkować na grubość 1 cm. wylepiac babeczki krążkami ciasta dociskając brzegi. Piec w nagrzanym piekarniku ~ 20 min.
Przygotować masę:
Utrzeć żółtka z cukrem, domieszac 1/2 szkl. śmietany, podgrzewać do otrzymania gęstej masy. Zimne babeczki dekorować masa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz