- 1 1/5 szkl. maki
- 125 dkg margaryny
- 6 dkg cukru
- 1 jajo
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szkl. śmietany
W przesianej mące zmieszanej z proszkiem zrobić wgłębienie do którego wbić jajo, dodać masło i cukier. Ciasto posiekać nożem i wyrobić możliwie szybko ręka. Wyrobione ciasto włożyć na 30 min. do lodówki. Rozwałkować na grubość 1 cm. wylepiac babeczki krążkami ciasta dociskając brzegi. Piec w nagrzanym piekarniku ~ 20 min.
Przygotować masę:
Utrzeć żółtka z cukrem, domieszac 1/2 szkl. śmietany, podgrzewać do otrzymania gęstej masy. Zimne babeczki dekorować masa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz