Placek makowy
- 8 białek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. maki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. suchego maku
Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek, wymieszać, na koniec dodać mak, wymieszać. Upiec. Po upieczeniu przekroić na pół, przełożyć powidłem śliwkowym.
Placek biszkoptowy
- 8 żółtek
- 2 całe jaja
- 7 łyżek cukru
- 8 łyżek maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Robić jak biszkopt. Upiec. Przekroić na pół.
Masa
- 2 galaretki wiśniowe
- 1/2 zł. Śmietany
Galaretki rozpuścić w 1/2 L wody, gdy zaczną gęstnieć zmiksować śmietanę, połączyć z galaretka. Na dolna cześć ciasta biszkoptowego nałożyć polowe masy, na to położyć ciasto makowe, następnie druga cześć masy i górna cześć ciasta biszkoptowego. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz