wtorek, 30 czerwca 2015

Placek serowo-makowy

Masa makowa:

  • 6 jajek
  • 10 dkg masła
  • 30 dkg maku
  • 30 dkg cukru
  • 4 łyżki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak sparzyć- zmielić, z białek ubić pianę, masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku oraz resztę składników. Na koniec dodać ubita pianę i wszystko razem wymieszać.

Masa serowa:

  • 60 dkg sera
  • 15 dkg masła
  • 30 dkg cukru pudru
  • 5 jajek
  • Rodzynki
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, zmielony ser i pozostałe składniki. Na koniec dodać ubita pianę. Masę makowa podzielić na 2 części. Pierwsza cześć wyłożyć na spod blachy, następnie masę serowa i na wierzch druga cześć masy makowej. Piec ~ 1godz. Po upieczeniu polać polewa czekoladowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz