wtorek, 30 czerwca 2015

Placek czekoladowy

Placek I

  • 7 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 5 czubatych łyżek maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać i upiec, przekroić na dwie części.

Placek II

  • 25 dkg orzechów pokrojonych
  • 1 łyżka miodu
  • 5 białek
  • 25 dkg cukru 
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, dodać resztę skladńikow. Upiec.

Krem:
Ugotować budyń śmietankowy na 1 szkl. mleka.

Przekrojony placek nasączyć kawa, posmarować połowa kremu, położyć placek orzechowy, krem i położyć druga cześć placka. Na wierzch polać polewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz